A Pécsi Egyetem diákjai kérdéseikkel segítik a közigazgatási szolgáltatások fejlesztését

Az új generációnak, akik még most készülnek elhagyni az egyetemi iskolapadokat, nevezhetjük őket Y vagy Z generációnak már mások az igényei, elvárásai a közigazgatással szemben, mint nekünk, idősebbeknek. Be kell látnunk, hogy az övéké a jövő és támogatnunk kell ebben őket. A közigazgatás az utóbbi években egy óriási változáson ment keresztül, a régi sorban állás helyett (amelyekre még mi emlékszünk) válaszként az új generáció kihívására modern és egyben új szolgáltatásokat vezetett be.

Pécsi Egyetem diákjai, szakmai gyakorlaton az Eunet2000 Kft-nél

A Pécsi Egyetem gazdaságinformatikán tanuló diákjai évről évre lehetőséget kapnak arra, hogy működő informatikai cégek életébe betekintést nyerjenek. Ez a lehetőség számukra egy szakmai gyakorlatnak is beszámító üzemlátogatás. Balogh István az Eunet2000 informatikai Kft. igazgatójának meghívásának tettek eleget, amikor is szakmai előadás keretében megismerkedtek az informatikai HelpDesk fogalmával és folyamataival. Az Eunet2000 Kft, a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának többségi  tulajdonú cége nyújtja a sokak számára nem ismert informatikai szolgáltatásokat úgy, mint a város szerte elérhető ingyenes WIFI-t. A diákok Ficsor József az Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, egyben a Pécsi Egyetem oktatója kíséretében érkeztek. Az előadás közben olyan kérdéseket (hogyan biztosított a szolgáltatásfolytonosság, milyen mentési stratégiákat használ a cég, milyen a cég informatikai biztonságtudata stb.) tettek fel, amely a mai új információs társadalom aktualitásai közé tartoztak. Az előadást követően a diákok, kézzelfogható módon is megtekinthették a kiszolgálókat és a mentőrendszereket. Ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon fontosak az ilyen látogatások ugyanis nem csak a diákok számára nyújt újabb, egyéb módon megszerezhetetlen tudást, hanem a cég, a működése szempontjából is visszaigazolást kap.

Az Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület (IVETAR) éves rendes közgyűlése

Az IVETAR 2017.04.21-én 17:30-kor, a Zsolnay Kulturális Negyedben tartotta az éves rendes közgyűlését. A közgyűlésen a tagok, mint egy harmada jelent meg, és volt szavazóképes. Az eredetileg meghirdetett napirenden túl téma volt a tagság megújítása. Az információs társadalom elérte a fejlettségi szintjét, sőt meg is haladta azt. Immáron egy új generáció kialakulásának a részesei lehetünk, ami nem más, mint a robotika kora. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az egyesületünk lehetőséget adjon fiatal informatikus szakemberek és vezetők részére is, akik a jövőnket formálják.

A hazai informatikus- és IT-mérnökképzés helyzetének, problémáinak, gátló tényezőinek vizsgálata, IVSZ

Az informatika és az IKT-iparág a nemzetgazdaságban betöltött szerepe és súlya okán kiemelt  jelentőséggel  bír.  A  szakma  nemzetközi  és  hazai  szinten  nagymértékű mennyiségi  munkaerőhiányt  és  minőségi  problémákat  jelez  az  informatikus-munkaerőpiacon. Az elégtelen kínálat okai a képzés oldal hiányosságaira vezethetőek vissza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a hazai informatikus- és IT-mérnökképzés helyzetének, problémáinak, gátló tényezőinek vizsgálatára kutatást rendelt meg. A BellResearch komplex kutatási programot dolgozott ki a problémakör elemzésére.

Több mint 40 közérdekű önkéntese van az IVETAR-nak

Az IVETAR szeretné megköszönni a szervezet munkájában közreműködő közérdekű önkéntesek tevékenységét. A felsőoktatásban tanuló szakirányú diákok nagyon sokat tudnak, akarnak és tesznek is annak érdekében, hogy olyan szervezet munkáját segítsék mint az IVETAR. Látják, hogy az IVETAR céljai összeegyeztethetők a az Y és Z generáció céljaival, amely önmagában is az új információs társadalom magját fogja jelenteni. Tehát rájöttek, hogy az önkéntes munkájukkal a saját társadalmukat építhetik. Köszönjük a segítséget.

Connect-IT 2016 workshop összefoglalója

Connect-IT 2016

Az IVETAR és az I2K által szervezett rendezvény célja, az információs társadalom egyik legkritikusabb problémáját dolgozta fel.

Ficsor József, az IVETAR elnöke záróbeszédében elmondta, hogy az IVETAR az I2K-val közösen már 2010-2011-ben azonosították az alapproblémát, hogy a régió ICT szektorának növekedése szempontjából a legnagyobb kihívás, a jól képzett informatikai szakemberek alacsony száma.

Connect-IT 2016

A Connect-IT 2016 fókuszában idén is  az oktatás állt: hogyan javítható az ICT ipar versenypoziciója a munkaerőpiaci kínálat növelésével? Milyen rejtett tartalékok vannak a rendszerben, milyen megközelítésekkel próbálkoznak a hazai szereplők és mit tanulhatunk ezekből?

IVETAR 2016. évi rendes közgyűlés

Tisztelt IVETAR tagok

Tájékoztatlak benneteket, hogy az IVETAR közgyűlésre az előzetes egyeztetések alapján 2016. Április 01-én a pécsi AP Borbár Borétteremben kerül sor. A tervek szerint a közgyűlés meghirdetett időpontjai: (első időpont a min 50%  megjelenés esetén) 16:00, (második időpont a megjelentek számától függetlenül) 17:00.

A közgyűlés időtartama 1,5 óra. (A meghívót és a programot hamarosan közzétesszük) A hivatalos programot követően 18:30-kor közös vacsorán veszünk részt.

Tájékoztatlak benneteket, hogy az IVETAR az idén ünnepli a fennállásának a 10.-ik évfordulóját. A születésnap keretében, a vacsora után egy IVETAR tortával kedveskedünk.

CONNECT-IT 2016

Az IVETAR és az I2K klaszter közös szakmai WORKSHOP-ot szervez 2016 Március 18-án pénteken, amelyre sok szertettel meghívjuk.

Helyszín: PTE Szentágothai János Kutatóközpont 7624 Pécs, Ifjúság útja 20.

09.30 - Érkezés, regisztráció (PTE BSc gazdaságinformatika szakos hallgatók közreműködésével)

10.00 - Köszöntő Brachmann Ferenc I2K vezetője, Ficsor József IVETAR elnöke

10.10 – Plenáris előadás. Horváth Ádám az IVSZ oktatási igazgatója Hogyan enyhítheti a felsőoktatás az ICT szektor munkaerőhiányát?

Pályázati felhívás tanulmányi ösztöndíj támogatásra

Magyarország legfőbb ügyésze ösztöndíj pályázatot hirdet egyetemek  informatikai karának nappali tagozatán legalább egy félévet eredményesen teljesített hallgatók tanulmányainak támogatására
 

Pages