A Pécsi Egyetem diákjai kérdéseikkel segítik a közigazgatási szolgáltatások fejlesztését

Az új generációnak, akik még most készülnek elhagyni az egyetemi iskolapadokat, nevezhetjük őket Y vagy Z generációnak már mások az igényei, elvárásai a közigazgatással szemben, mint nekünk, idősebbeknek. Be kell látnunk, hogy az övéké a jövő és támogatnunk kell ebben őket. A közigazgatás az utóbbi években egy óriási változáson ment keresztül, a régi sorban állás helyett (amelyekre még mi emlékszünk) válaszként az új generáció kihívására modern és egyben új szolgáltatásokat vezetett be.

Pécsi Egyetem diákjai, szakmai gyakorlaton az Eunet2000 Kft-nél

A Pécsi Egyetem gazdaságinformatikán tanuló diákjai évről évre lehetőséget kapnak arra, hogy működő informatikai cégek életébe betekintést nyerjenek. Ez a lehetőség számukra egy szakmai gyakorlatnak is beszámító üzemlátogatás. Balogh István az Eunet2000 informatikai Kft. igazgatójának meghívásának tettek eleget, amikor is szakmai előadás keretében megismerkedtek az informatikai HelpDesk fogalmával és folyamataival. Az Eunet2000 Kft, a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának többségi  tulajdonú cége nyújtja a sokak számára nem ismert informatikai szolgáltatásokat úgy, mint a város szerte elérhető ingyenes WIFI-t. A diákok Ficsor József az Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, egyben a Pécsi Egyetem oktatója kíséretében érkeztek. Az előadás közben olyan kérdéseket (hogyan biztosított a szolgáltatásfolytonosság, milyen mentési stratégiákat használ a cég, milyen a cég informatikai biztonságtudata stb.) tettek fel, amely a mai új információs társadalom aktualitásai közé tartoztak. Az előadást követően a diákok, kézzelfogható módon is megtekinthették a kiszolgálókat és a mentőrendszereket. Ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon fontosak az ilyen látogatások ugyanis nem csak a diákok számára nyújt újabb, egyéb módon megszerezhetetlen tudást, hanem a cég, a működése szempontjából is visszaigazolást kap.

Connect-IT 2016 workshop összefoglalója

Connect-IT 2016

Az IVETAR és az I2K által szervezett rendezvény célja, az információs társadalom egyik legkritikusabb problémáját dolgozta fel.

Ficsor József, az IVETAR elnöke záróbeszédében elmondta, hogy az IVETAR az I2K-val közösen már 2010-2011-ben azonosították az alapproblémát, hogy a régió ICT szektorának növekedése szempontjából a legnagyobb kihívás, a jól képzett informatikai szakemberek alacsony száma.

Connect-IT 2016

A Connect-IT 2016 fókuszában idén is  az oktatás állt: hogyan javítható az ICT ipar versenypoziciója a munkaerőpiaci kínálat növelésével? Milyen rejtett tartalékok vannak a rendszerben, milyen megközelítésekkel próbálkoznak a hazai szereplők és mit tanulhatunk ezekből?

CONNECT-IT 2016

Az IVETAR és az I2K klaszter közös szakmai WORKSHOP-ot szervez 2016 Március 18-án pénteken, amelyre sok szertettel meghívjuk.

Helyszín: PTE Szentágothai János Kutatóközpont 7624 Pécs, Ifjúság útja 20.

09.30 - Érkezés, regisztráció (PTE BSc gazdaságinformatika szakos hallgatók közreműködésével)

10.00 - Köszöntő Brachmann Ferenc I2K vezetője, Ficsor József IVETAR elnöke

10.10 – Plenáris előadás. Horváth Ádám az IVSZ oktatási igazgatója Hogyan enyhítheti a felsőoktatás az ICT szektor munkaerőhiányát?

Új hírek az IveTár tájékáról

TELJESÜLŐ KONCEPCIÓ

Ficsór József elnök 2014. május 9-i közgyűlésen beszámolt róla, hogy a 2010-ben a kormányzat számára leadott koncepció jelentős része teljesült, amivel az IVETAR jelentősen hozzájárult Magyarország és a teljes lakossága jólétének gyarapodásához. Ezek közül néhány érdemleges adat:

Kolozsvári látogatás

Az IveTár Informatikai Egyesület szervezésében négy mesterszakos hallgató végez projektmunkákat a nonprofit szervezetek internetes megjelenése, a social media kihasználása és webfejlesztés témákban.

Ezek eredményét az IveTár és az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság Kolozsváron szervezett szemináriumán mutatták be 2013 február 14-15-én. Erdélyi informatikus hallgatók is tartottak előadásokat, majd workshop keretében informatikai vállalkozásokkal és egyetemi oktatókkal találkoztak a pécsi küldöttség résztvevői: a PTE KTK, az IT Services, a KFKI, az M&M Kft és más cégek pécsi informatikus szakemberei.